Nooddouches met verwarmd water

Waarom spoelen met verwarmd water?

Het is belangrijk om oog- en nooddouches te voorzien van verwarmd water. Spoelen met verwarmd water van 20°C-25°C is belangrijk in situaties waar nooddouches worden gebruikt, zoals in industriële omgevingen of laboratoria waar werknemers blootgesteld kunnen worden aan gevaarlijke stoffen of chemicaliën. 

Wanneer er gespoeld wordt met verwarmd water 20°C-25°C is een langere spoeltijd mogelijk, wordt een thermische shock vermeden en biedt het spoelen een onmiddellijke pijnverlichting.  

De EN-15154-5 en AnsiZ 358.1 norm adviseren een temperatuur van het van het gebruikswater tussen de 16°C-38°C, ideaal tussen de de 20°C-25°C, en dit gedurende minimaal 15 minuten met een minimum debiet van 60l/min-76l/min.

Waarom is het gebruik van verwarmd water bij nooddouches belangrijk?

Conformiteit met normeringen en regelgeving 

De Europese norm EN 15154-5 en de Amerikaanse norm AnsiZ 358.1 leggen op dat een gebruiker van een oogdouche en nooddouche gedurende minimaal 15 minuten moet kunnen spoelen met verwarmd water tussen de 16°C-38°C, waarbij de ideale temperatuur van het gebruikswater tussen de 20°C-25°C ligt. In sommige gevallen kunnen nooddouches met verwarmd water vereist zijn om te voldoen aan specifieke veiligheidsnormen en regelgeving van een land.

Langere spoeltijd is mogelijk

Met verwarmd water kunnen gebruikers de aanbevolen spoelduur van 15 minuten of langer aanhouden. Dit is essentieel om gevaarlijke stoffen volledig van de huid en kleding te verwijderen. Met koud water is een spoeltijd gedurende minimaal 15 minuten niet mogelijk. 

Thermische shock vermijden

Blootstelling aan hoge debieten (60-76l/min) koud water kan leiden tot een plotselinge daling van de lichaamstemperatuur, wat kan resulteren in een thermische shockreactie. Dit kan schadelijk zijn voor het lichaam en het spoelen minder effectief maken omdat het slachtoffer zich instinctief kan terugtrekken uit de nooddouche. 

Pijnverlichting

Het afspoelen met lauw water kan onmiddellijke pijnverlichting bieden door de zenuwuiteinden te kalmeren en te voorkomen dat de chemische stof verder in de huid doordringt.

Comfort en duurzaamheid

Verwarmd water zorgt voor een comfortabelere spoelervaring. Spoelen met koud water voelt ongemakkelijk aan en kan zelfs schadelijk zijn, waardoor de spoeltijd wordt verkort en de effectiviteit wordt verminderd. Verwarmd water vermindert de kans op paniek en vergroot de kans dat het slachtoffer zich volledig spoelt, wat cruciaal is om gevaarlijke stoffen effectief van het lichaam te verwijderen.

Verdunning van de chemische stof

Door de brandwond direct en grondig met water af te spoelen, wordt de concentratie van de chemische stof op de huid verminderd. Dit helpt om verdere schade aan de huid te minimaliseren en de diepte van de brandwond te verminderen.